Aromatyczny filet z halibuta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i osuszonego halibuta pokroić na 4 równe porcje, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z posiekanym czosnkiem, pesto, kaparami i pieprzem cytrynowym i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
2.Na gorącej oliwie zeszklić cebulę, dodać umyte kurki i czosnek, po chwili smażenia wlać białe wino i śmietanę. Całość dusić do momentu, aż sos zacznie gęstnieć, a następnie doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem i dodać posiekany koperek.
3.Umytą rukolę wymieszać z cząstkami pomidorów koktajlowych, suszonymi pomidorami i kaparami. Rybę wyjąć z marynaty, przełożyć na blachę i piec 15 minut w temperaturze 180ºC
4.Na talerzu ułożyć rukolę i gorące grzyby. Aromatycznego halibuta wyjąć z piekarnika, ułożyć na grzybach, posypać płatkami tartego parmezanu i skropić sosem powstałym podczas duszenia kurek. Tak przygotowane danie podawać z cząstkami cytryny.
Komentarze