Arbuzowe kwiatki galaretkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z arbuza odkrawamy skórkę i usuwamy pestki, następnie rozdrabniamy w blenderze na jednolitą masę (w tym przypadku sok).
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody, przestudzamy i mieszamy z sokiem z arbuza.
3.do lodówki do stężenia.
Płytkie naczynie np. żaroodporne wykładamy folią aluminiową (jeśli opłuczemy je zimną wodą folia się przyklei i nie będzie ślizgać po naczyniu), którą delikatnie wygładzamy uważając żeby jej nie uszkodzić, gdyż wypłynie nam galaretka.
Następnie wylewamy przygotowaną galaretkę i odstawiamy
4.do ciasta.
Gdy galaretka stężeje wyjmujemy z naczynia folię z galaretką i kładziemy na gładkiej powierzchni np. blacie. Foremką do ciastek wycinamy z galaretki kwiatki. Foremkę należy dokładnie docisnąć do foli, żeby przeciąć galaretkę. Kwiatek najlepiej przełożyć za pomocą łyżki
Komentarze