Arbuzowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wymieszany olej z octem.
Mieszamy całość delikatnie. Ciasto przelewamy na przygotowana tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
2.Śmietanka oraz wykończenie: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy ze sobą.
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygniętą żelatynę. Dokładamy czekolady i dokładnie mieszamy.
Śmietankę wylewamy na upieczony biszkopt. Na tężejącą wykładamy pokrojonego w kostkę arbuza. Całość odstawiamy do chłodu , by śmietanka dobrze stężała.
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy na arbuza.
Odstawiamy tort do chłodu.
Komentarze