Kruchy spód, masa bananowa, świeże owoce i wiórkami czekolady- czego chcieć więcej?Po raz kolejny przekonałam się, że banany to pyszny składnik do ciast i deserów, więc zapraszam do spróbowania.
Składniki:
Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej,
• 15 dag margaryny,
• 8 dag cukru pudru,
• 3 żółtka,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
Bananowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki.
Wylepione babeczki pieczemy około 15 minut w 180°C.
Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.
2.Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dokładamy żółtka.
Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i miksujemy. Dokładamy do masy i razem mieszamy. Do całości dokładamy tężejącą galaretkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
3.Gotową masą napełniamy wcześniej upieczone oraz przestudzone babeczki.
Babeczki dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowi czekolada oraz serca wycięte z banana.
Komentarze