Lekka puszysta baba na Wielkanoc czy zupełnie bez okazji,jest lekko wilgotna słodka i cytrynowym aromatem pachnąca.Polecam bo uda się każdemu.
60 min
Składniki:
5 dużych jaj
150 g cukru drobnego
250 g dobrej margaryny
32 g cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
250 g mąki tortowej
200 g miękkiego twarożku typu "mój ulubiony" lub inny taki do smarowania pieczywa
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao ciemnego
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
bułka tarta
cukier puder do oprószenia
Babeczka na miękkim twarożku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę o temp pokojowej utrzeć z cukrem i i żółtkami jaj na puszystą masę.Cały czas ucierając dodawać po łyżce twarożku,zmiksować i wsypywać stopniowo mąkę tortową,aż do połączenia. Białka jaj ubić na sztywną pianę ,dodać do ciasta i delikatnie na najniższych obrotach miksera lub łyżką wymieszać.
2.Formę metalową do baby wysmarować masłem oprószyć bułka i wylać 3/4 jasnego ciasta.Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać wylać na wierzch babki.Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem .
Komentarze