Babeczki wielkanocne z galaretką

4.5 (160 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smaczne kruche babeczki wypełnione pysznym kajmakiem waniliowym ,kremem waniliowym z dodatkiem galaretki cytrynowej .Pięknie udekorują świąteczny stół i wprowadzą w świąteczny klimat każdego.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto kruche :
    25 dag masła
    12 dag. cukru pudru
    2 żółtka
    otarta skórka i sok z 1/2 cytryny (małej, wyparzonej)
    0,5 kg mąki pszennej
    szczypta soli
    krem:
    1L mleka
    4 budynie waniliowe
    4 łyżki mąki pszennej
    2 kostki masła
    3/4 szkl .cukru
    2 cukry waniliowe
    1 galaretka cytrynowa
    1/2 puszki masy kajmakowej o smaku waniliowym
    czereśnie koktajlowe lub wiśnie kandyzowane do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Babeczki wielkanocne z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Na przesianą mąkę wyłożyć utarte żółtka z cukrem i margaryną. Zagnieść gdy masa zostanie wchłonięta przez mąkę dodać szczyptę soli skórkę i sok z cytryny. Ciastem grubości ok 5mm. wykleić małe foremki na babeczki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Gorące upieczone babeczki wyciągamy z foremek i studzimy.Na spód każdej babeczki dajemy po 1 małej łyżeczce masy kajmakowej.Nadziewamy kremem za pomocą szprycy . Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody. Studzimy . Z zastygniętej galaretki wykrawamy kosteczki 1cm na 1cm. Krem: z mleka, cukrów,mąki i proszku budyniowego ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem. Na babeczki napełnione kremem na środek dajemy kosteczkę galaretki , na galaretce za pomocą szprycy nakładamy małą rozetkę z masy i dekorujemy osączonymi czereśniami.

Porady

Masa kajmakowa do babeczek może być też o innym ulubionym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować