babeczki z ciastem mocno czekoladowym i budyniem w środku

0 (0 ocen)

to taka szybka wersja babeczek a do tego z pysznym nadzieniem. lubię ciasta które po upieczeniu nie wymagają dużo pracy a wyśmienicie smakują- to jedno z nich. polecam

Składniki:

  • ciasto kruche do foremek:
    2 szkl. mąki
    20 dkg margaryny
    3/4 szkl cukru pudru
    4 żółtka
    1-2 łyżki śmietany kwaśnej gęstej
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    budyń na nadzienie:
    3 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 szkl. mleka
    3 łyżki stołowe cukru


    wilgotne ciasto mocno czekoladowe:
    3 łyżki wody
    1/2 kostki masła
    1 szkl cukru
    2 łyżki kakao
    2 jajka
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    lukier biały:
    cukier puder - 4 łyżki
    sok z cytryny- około 1-2 łyżek


    lukier czekoladowy:
    cukier puder - 4 łyżki
    kakao- 1 łyżka
    sok z cytryny- 1-2 łyżki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z ciastem mocno czekoladowym i budyniem w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche do foremek:
    zagnieść ciasto i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce żeby odpoczęło. ciasto wałkować na cienkie placki i wycinać koła większe od ronda foremki. tymi kółeczkami wyklejać foremki wcześniej natłuszczone i obsypane bułką tartą lub herbatnikami pokruszonymi.

    budyń na nadzienie:
    ze składników ugotować budyń i wystudzić


    wilgotne ciasto czekoladowe:
    wodę, masło, cukier i kakao umieścić w rondelku i na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aby połączyły się składniki. ostudzić. do zimnej masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka, dokładnie wymieszaj. białka ubić na sztywno z szczyptą soli a następnie połączyć z resztą ciasta delikatnie mieszając.


    do wyklejonych foremek kruchym ciastem nałóż łyżeczkę ciasta czekoladowego na niego łyżeczkę lub dwie budyniu i przykryj ciastem czekoladowym tak aby nie było go więcej niż 3/4 wyklejonej formy bo urośnie.
    babeczki pieczemy 20 min w temp 180 stopni. piekarnik oczywiście wcześniej musi być nagrzany.

    lukrujemy zimne babeczki.
    możemy zamiast lukru położyć masę według uznania albo zrobić polewę czekoladową.
  • 2. proste, smaczne, szybkie i tanie, zasługują na uznanie.

Porady

nadają się na święta , urodziny dziecka, zwykłą niedzielę, czy inne święto. mają tyle obliczy ile dni w roku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować