Kto nie lubi kaszy gryczanej z pieczarkowym sosem? Ja bardzo. Dlatego wymyśliłam inny sposób jej przygotowania. Mam nadzieję, że i Wam "zasmakuje". Zapraszam.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- kasza gryczana: 100 gramów
- serek homogenizowany, naturalny: 300 gramów
- pieczarki brązowe: 250 gramów
- Żółty ser (starty na dużych oczkach): 200 gramów
- orzechy laskowe (drobno zmielone): 100 gramów
- jajak organiczne: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- cukinia: 1 sztuka
- sól morska: 1 łyżeczka
- kolorowy pieprz: 0.5 łyżeczki
- olej do smażenia (u mnie Omega 3): 1 łyżka
- avocado hass (na krem do dekoracji): 1 sztuka
- chilli w płatkach (do smaku): 1 szczypta
Babeczki z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować. Cebulę usmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone w plastry pieczarki i dalej smażyć, w razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec smażenia, przyprawić.
2.Kiedy kasza ostygnie, przełożyć ją dużego naczynia, po czym dodać wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem cukinii i dobrze wymieszać.
3.Babeczki można piec w dowolnej formie do babeczek. Jeśli zdecydujesz się na klasyczną, wystarczy napełnić farszem włożone do formy papilotki.
4.Jeśli użyjesz mini formy babeczkowej (tak jak ja, zob. zdjęcia), należy ją posmarować masłem, a następnie obficie posypać zmielonym otrębami sojowymi. Do tak przygotowanych foremek nakładać farsz, a na wierzch układać plastry cukinii.
5.W obydwu przypadkach należy wstawić babeczki do rozgrzanego do 200° C piekarnika i piec przez 20 minut.
Kiedy klasyczne babeczki ostygną, należy przygotować krem z avocado i nakładać na ich wierzch. Babeczki od razu powinno się serwować, bowiem avocadao po kilku godzinach ciemnienieje i ma brzydki kolor.
Komentarze