Proste, pyszne i puszyste babeczki kakaowe. Wspaniałe z dodatkiem ulubionej konfitury, ale też "na sucho". Nadają się na słodki deser do szkoły lub pracy.
45 min
Składniki:
-180 g mąki pszennej
-4 łyżki gorzkiego kakao
-150 ml mleka
-50 ml oleju
-2 jaja
-1/2 szklanki cukru
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
Dodatkowo:
-cukier puder oraz ulubiona konfitura
-12 jednorazowych papilotek do babeczek
Babeczki kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
2.Ciasto równomiernie wykładamy do ułożonych na blaszce papilotek. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut na środkowej półce piekarnika (aż babeczki ładnie wyrosną i lekko pękną). Gotowe babeczki posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać z ulubioną konfiturą. Smacznego!
Komentarze