Babka tulipan

5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna babka warstwowa, która w przekroju przypomina kielich tulipana. Idealna na Wielkanocny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g margaryny
    225 g cukru
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
    100 ml oleju
    1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy
    2 łyżki kakao
    4 łyżki maku
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka margaryny
    1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kisiele Jajko

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godziny do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kakao Kisiel Mak Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować