Babka z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsza baka jaką jadłam. Słodka i pyszna

  • 2 godz.

Składniki:

  • 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    1 1/2 szklanki ajerkoniaku (advocat)
    1 łyżka rumu (niekoniecznie)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
    2 x 40 g budyniu śmietankowego (proszek)
    2 1/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Alkohole

Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki, dodajemy sól oraz gałkę. Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min). Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Przesiewamy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Cały czas miksując na najniższych obrotach miksera dodajemy: 1/3 wcześniej przesianych suchych składników, następnie 3/4 szklanki ajerkoniaku, rum, wanilię, ponownie część suchych składników, pozostały ajerkoniak i ostatnią część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia nie więcej, ponieważ im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Wykładamy do wysmarowanej lekko masłem formy i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 15 min, po czym lekko wyciągamy z formy. Zostawiamy do wystudzenia.

Porady

http://ilovebake.pl/2015/04/01/babka-ajerkoniakowa-advocatowa-najlepsza-przepis/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować