BABKA Z JOGURTEM I ŻURAWINĄ

4.48 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka jest pyszna i puszysta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 2 szklanki mąki
    • 300 g jogurtu naturalnego
    • 3 jajka
    • półtorej szklanki cukru
    • 100 ml oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • tłuszcz i bułka tarta do formy
    • 8 łyżek suszonej żurawiny
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka z jogurtem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, jogurt naturalny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Żurawinę wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 3. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 1 godziny w temperaturze 180°C. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować