babka ziemniaczana z dynią

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smak mojego dzieciństwa. Danie, które urzeka prostotą i smakiem. Wzbogacona o dynię, staje się nową wersją regionalnego dania.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg ziemniaków,
    1 cebula,
    2 cm plaster boczku + 2 cieniutkie plasterki do przybrania (może być to boczek wędzony, jak i surowy),
    200 g dyni,
    1 ząbek czosnku,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka majeranku,
    sól, sporo pieprzu, oliwa.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babka ziemniaczana z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i dynię zetrzeć wraz z cebulą. Odcisnąć wodę do osobnej miseczki. Poczekać aż ustoi się krochmal, dodać go do masy.
  • 2. Do ciasta dodać sprasowany ząbek czosnku, majeranek, pieprz, sól i mąkę. Wymieszać.
    Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać.
  • 3. Masę wylać do formy. Na wierzchu wyłożyć pozostałe plastry boczku.
    Piec ok.45 minut w 200 stopniach.

Porady

Przez lata danie było wzbogacane o kolejne składniki. Do babki można dodać grzyby, wędzonkę, warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować