Prosta i pyszna babka bananowa. W środku delikatnie wilgotna, a na zewnątrz pięknie przypieczona. Aż trudno się oprzeć. Dodatkowym plusem tego ciasta jest fakt, że poza mąką tortową zawiera również mąkę razową. Polecam do kawy lub herbaty.
1 godz. 10 min
Składniki:
2 jajka
szczypta soli
100 g cukru trzcinowego
100 ml oleju rzepakowego
180 g jogurtu naturalnego
4 banany
130 g mąki pszennej tortowej
130 g mąki pszennej razowej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
cukier puder do dekoracji
masło do wysmarowania formy i mąka do jej oprószenia
Babka bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, olej, jogurt, obrane i rozgniecione widelcem banany, po czym zmiksować. Do kolejnej miski wsypać wszystkie mąki, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać i wsypać do składników mokrych. Krótko zmiksować i przelać do formy. Piec około 60 minut. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia w formie. Ostudzoną wyciągnąć i posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze