Babka cytrynowa

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

przepis na aromatyczną i wilgotną babkę - mój 7 letni siostrzeniec zjadł 6 kawałków na raz, co daje gwarancję smaku :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -pół kostki margaryny
    - szklanka cukru
    -4 duże jajka
    - 2,5 szklanki mąki
    - 2 kisiele cytrynowe
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - łyżka soku z cytryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - aromat cytrynowy
    - jogurt naturalny - 200 g

    LUKIER:
    - sok z połowy cytryny
    - szklanka cukru pudru

    - kolorowa posypka do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem, aromatem i skórką z cytryny. Dodawać do jednym jajku. Wsypać kisiele, a następnie przesiać suche składniki. Doprawić masę szczyptą soli, a następnie dodać sok z cytryny i jogurt.
  • 2. Masę przelać do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub maką i piec przez 45-55 minut w 180 stopniach.
  • 3. Gotową babkę wyjąć z formy i studzić na kratce.
  • 4. Składniki na lukier wymieszać i wylać na babkę, a zanim zastygnie można dodatkowo ozdobić wierzch kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować