Babka cytrynowa z jogurtem

4.49 (189 ocen)

  • 55 min

To jedna z moich ulubionych babek. Jest bardzo aromatyczna i lekko wilgotna.Polana jest cytrynowym syropem, który dodatkowo podkreśla jej smak oraz nadaje piękny połysk.

  • 55 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(foremka do babek 22 cm ; czas przygotowania 55 minut)


    4 jaja
    200 g cukru
    200 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    125 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
    125 ml oleju
    3 łyżki soku z cytryny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    starta skórka z dwóch cytryn
    1 łyżeczka świeżego imbiru( starty lub bardzo drobno posiekany)
    szczypta soli

    SYROP:

    2 małe obrane cytryny pokrojone w plasterki
    150 g cukru
    1/2 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka cytrynowa z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i poukładać plasterki cytryn.
    Gotować na małym ogniu ok. 30 minut(nie mieszamy),aż powstanie syrop.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować.
    Wsypać proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny, imbir oraz wlać sok z cytryny.
    Wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać.
    Wyłożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.45 minut. Sprawdzić patyczkiem, lekko przestudzić i wyjąć z foremki.
  • 3. Jeszcze ciepły posmarować syropem, aż do jego wykończenia. Na wierzch poukładać kandyzowane cytryny.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować