To jedna z moich ulubionych babek. Jest bardzo aromatyczna i lekko wilgotna.Polana jest cytrynowym syropem, który dodatkowo podkreśla jej smak oraz nadaje piękny połysk.
55 min
Składniki:
SKŁADNIKI:(foremka do babek 22 cm ; czas przygotowania 55 minut)
4 jaja
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
125 g jogurtu greckiego lub śmietany 18%
125 ml oleju
3 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z dwóch cytryn
1 łyżeczka świeżego imbiru( starty lub bardzo drobno posiekany)
szczypta soli
SYROP:
2 małe obrane cytryny pokrojone w plasterki
150 g cukru
1/2 szkl wody
Babka cytrynowa z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier i poukładać plasterki cytryn.
Gotować na małym ogniu ok. 30 minut(nie mieszamy),aż powstanie syrop.
2.Jajka zmiksować z cukrem i solą na kogel-mogel. Dodać jogurt i olej, krótko zmiksować.
Wsypać proszek do pieczenia, startą skórkę cytryny, imbir oraz wlać sok z cytryny.
Wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.45 minut. Sprawdzić patyczkiem, lekko przestudzić i wyjąć z foremki.
3.Jeszcze ciepły posmarować syropem, aż do jego wykończenia. Na wierzch poukładać kandyzowane cytryny.
Smacznego ;)
Komentarze