Prostsza, pyszna, niezawodna... puszysta, lekko piaskowa i długo zachowuje świeżość
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 24-26 cm:
200 g oleju
6 jajek
300 g cukru
250 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
10 g kakao
Babka dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać powoli olej. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, aż masa będzie gładka. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Włożyć drugą część ciasta do formy, przemieszać widelcem jego warstwy.
Piec 50-60 minut w 180 st.C do suchego patyczka.
Po upieczeniu dowolnie udekorować. Można babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową.
Komentarze