BABKA GRYSIKOWA Z ŻURAWINĄ.

4.49 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babka grysikowa, czyli ulubiony deser Anny Jagiellonki, w oryginale zawiera mnóstwo bakalii. Pomyślałam, aby nieco ją zmodyfikować. Nie dotarłam do oryginalnej receptury z czasów Jagiellonów, za to proponuję swoją.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
    1 szklanka grysiku (kaszy manny)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    1 szklanka suszonej żurawiny
    szczypta soli

    ponadto:
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    1 szklanka żurawiny
    1/2 szklanki cukru
    lukier
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka grysikowa z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem i cukrem, odstawiam na 2-3h,
    aby cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała.
  • 2. Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie
    drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę.
  • 3. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę
    45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu.
  • 4. Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej.
    Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem,
    wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób
    powstaje nam świetna konfiturką do podania.
  • 5. Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować