Babka grysikowa, czyli ulubiony deser Anny Jagiellonki, w oryginale zawiera mnóstwo bakalii. Pomyślałam, aby nieco ją zmodyfikować. Nie dotarłam do oryginalnej receptury z czasów Jagiellonów, za to proponuję swoją.
Babka grysikowa z żurawiną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę manną mieszam z kefirem, jajkiem i cukrem, odstawiam na 2-3h,
aby cukier się rozpuścił, a kasza zmiękła i nawilżała.
2.Następnie dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, mieszam dokładnie
drewnianą łyżką, dosypuję żurawinę.
3.Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę napełniam ciastem. Piekę
45 minut - godzinę w 180 stopniach, uważając by nie przypalić wierzchu.
4.Drugą szklankę żurawiny namaczam dzień wcześniej.
Podczas pieczenia ciasta wrzucam do rondelka wraz z powstałym płynem,
wsypuję 1/2 szklanki cukru i zagotowuję, redukuję płyn. W ten sposób
powstaje nam świetna konfiturką do podania.
5.Po wyjęciu z pieca studzę ciasto całkowicie, a kiedy jest zimne, lukruję.
Komentarze