Babka kawowo - karmelowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ta babka jest najsmaczniejsza!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Składniki:
    6 jajek – 3 całe – pozostałe rozdzielić na białka i żółtka
    350g cukru
    400g mąki
    150g margaryny
    5 łyżek oleju
    100ml mleka
    2 łyżki mielonej kawy
    2 łyżki kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kawy

Babka kawowo - karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie kawy oraz kakao zalać 100ml wrzątku, ostudzić. 100g cukru wsypać na patelnie karmelizować go na małym ogniu – ma być płynny i lekko brązowy. Wlewać stopniowo do niego wrzące mleko, mieszając cały czas. Podgrzewać do rozpuszczenia ewentualnych grudek. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Dodawać po łyżce oleju, następnie po jednym z 3 jajek oraz wszystkie żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia chwilkę ucierać razem. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dać karmel, a do drugiej kawy i kakao. Pianę z białek ubić na sztywno podzielić na pół wymieszać z ciastami.Oba ciasta przelewać na zmianę do formy z kominem, w kilku miejscach wbić widelec i przemieszać ciasto. Piec ok. 60 minut w 180̊C. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować