Babka kawowo - karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie kawy oraz kakao zalać 100ml wrzątku, ostudzić. 100g cukru wsypać na patelnie karmelizować go na małym ogniu – ma być płynny i lekko brązowy. Wlewać stopniowo do niego wrzące mleko, mieszając cały czas. Podgrzewać do rozpuszczenia ewentualnych grudek. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem na puch. Dodawać po łyżce oleju, następnie po jednym z 3 jajek oraz wszystkie żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia chwilkę ucierać razem. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dać karmel, a do drugiej kawy i kakao. Pianę z białek ubić na sztywno podzielić na pół wymieszać z ciastami.Oba ciasta przelewać na zmianę do formy z kominem, w kilku miejscach wbić widelec i przemieszać ciasto. Piec ok. 60 minut w 180̊C. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Komentarze