Babka na białkach z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać na małe kawałki. Rodzynki przelać wrzącą wodą i dokładnie odsączyć na sitku.
Masło roztopić w rondelku i odstawić do przestygnięcia.
2.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę, rodzynki i wymieszać.
3.Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując drobny cukier.
4.Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami mieszankę suchych składników.
5.Ciasto przelać do formy babkowej z kominem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C i piec 50 minut.
6.Upieczone ciasto zostawić w foremce do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Porady
*dwie szklanki, to białka z 16-20 sztuk jajek, w zależności od ich wielkości.
Komentarze