Babka piernikowa

5 (192 ocen)

  • 20 min

Babka piernikowa to nie tradycyjny piernik, ale smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Zamiast zwykłej babki-murzynka upiekłam piernikową i już wiem, że na święta upiekę ich jeszcze trzy :) Przy okazji - jest to mój setny przepis w serwisie :)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mleka
    1/2 kostki margaryny
    2/3 szkl. cukru
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka kawy zbożowej
    1 łyżka kakao

    Polewa:
    1/2 tabliczki białej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy mikserem (najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, ale niekoniecznie). Dodajemy cukier i jajko, ucieramy na puszystą masę aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, sodę, kakao, kawę zbożową i przyprawę do piernika i mleko. wszystko razem mieszamy i miksujemy na gładką masę (będzie raczej gęsta).
  • 2. Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki do babek z kominem (ja użyłam silikonowej, metalową należy wysmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą). Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzoną babkę ozdabiamy polewą: mleko z czekoladą połamaną na kostki podgrzewamy na małym ogniu lub w kąpieli wodnej w rozpuszczenia czekolady.

Porady

Można zmniejszyć ilość cukru a dodać trochę miodu - nie za dużo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować