Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
    kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam po 1 połówce pomidora na 1 plaster bakłażana)
    kilka plastrów sera pleśniowego (użyłam Blue Stilton)
    sól do posypania bakłażana
    Sos:
    200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
    1/3 łyżeczki soli
    szczypta czarnego mielonego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażan po uduszeniu 1. Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok.
    Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana na arkusz papierowego ręcznika i przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól.
    Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego.
    Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem.
    Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości, podgrzać na średnim ogniu.
    Patelnię przykryć pokrywką, po zagotowaniu sosu, zmniejszyć gaz i dusić bakłażana ok. 20 minut.
    Jeśli bakłażan nie jest jeszcze miękki, a sos pomidorowy mocno się zredukował, trzeba dodać trochę wody. Sos pomidorowy gotowany na dużej patelni, szybko się zagęszcza i redukuje, dlatego trzeba go obserwować i w razie potrzeby dolać wodę.
    Gdy bakłażan jest miękki, a ser roztopiony, należy patelnię zdjąć z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować