Bakłażana w sosie pomidorowym podaję z ryżem, kuskusem, makaronem penne lub bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół.
45 min
Składniki:
1 średni bakłażan
kilka suszonych pomidorów w zalewie z oleju (użyłam po 1 połówce pomidora na 1 plaster bakłażana)
kilka plastrów sera pleśniowego (użyłam Blue Stilton)
sól do posypania bakłażana
Sos:
200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej
1 szklanka wody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
1/3 łyżeczki mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
1/3 łyżeczki soli
szczypta czarnego mielonego pieprzu
Bakłażan z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów bakłażana zacznie wypływać gorzki sok.
Po ok. 15 minutach przełożyć plastry bakłażana na arkusz papierowego ręcznika i przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i sól.
Po osuszeniu na każdym plastrze bakłażana ułożyć pokrojonego suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster sera pleśniowego.
Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem.
Następnie wymieszać składniki sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości, podgrzać na średnim ogniu.
Patelnię przykryć pokrywką, po zagotowaniu sosu, zmniejszyć gaz i dusić bakłażana ok. 20 minut.
Jeśli bakłażan nie jest jeszcze miękki, a sos pomidorowy mocno się zredukował, trzeba dodać trochę wody. Sos pomidorowy gotowany na dużej patelni, szybko się zagęszcza i redukuje, dlatego trzeba go obserwować i w razie potrzeby dolać wodę.
Gdy bakłażan jest miękki, a ser roztopiony, należy patelnię zdjąć z ognia.
Komentarze