Bakłażan nadziewany tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany przeciąć na pół i posolić. Odstawić na 30 minut. Potem wytrzeć
papierowymi ręcznikiem. Skropić olejem i piec w 200 stopniach przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i wyjąć ze środka miąższ za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę papryki oraz pokrojony miąższ bakłażana. Smażyć ok. 5 minut aż warzywa zmiękną.
Doprawić do smaku. Dodać przecier pomidorowy oraz odsączonego tuńczyka z puszki. Wszystko razem wymieszać i dusić ok. 3 minuty.
Farszem wypełnić połówki bakłażanów. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut.
Komentarze