Barbórka

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie i pyszne ciasto. Warto wypróbować.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jaj , 1 szklanka cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 3/4 szklanki mąki pszennej , 2-3 łyżeczki kakao

    Masa: 1 litr śmietany kremówki ,5-6 łyżek cukru pudru , 3-4 łyżeczek żelatyny , 2-4 łyżeczki kakao , 1/4 szklanki wody , 2 śnieżki

    2 galaretki czerwone , 2 galaretki zielone, 1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Barbórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , a na końcu dodać kakao i lekko wymieszać . Wlać w formę do pieczenia . Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-35 minut.

    2.Galaretki rozpuścić według przepisu z opakowania.

    3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić ze śnieżką , dodając cukier , kakao , na końcu letnią żelatynę.

    4. Przekładanie ciasta: Na biszkopt ułożyć czerwoną tężejącą galaretkę , następnie połowę masy z bitej śmietany . Na masę ułożyć zieloną tężejącą galaretkę , a następnie ułożyć resztę bitej śmietany. Na koniec wierzch należy udekorować białą tartą czekoladą.

Porady

Do galaretek można dodać mniej wody niż w przepisie z opakowania , aby szybciej stężała i lepiej trzymała się na ciastku. Nie mając 2 śnieżek można dodać więcej żelatyny (ok.5 łyżeczek)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować