Barszcz czerwony z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większego garnka z woda wkładamy liść laurowy ,kawałek wędzonego boczku ,marchewkę i pietruszkę .Gotujemy ok 15 min .
2.W osobnym garnku gotujemy dobrze umyte nie obrane z skórki buraczki ,gotujemy do miękkości .Pod koniec gotowania wyciskamy pół cytryny . Taki wywar przelewamy do garnka z wędzonką .Doprawiamy przyprawą uniwersalną Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki .Dodajemy barszcz czerwony Winiary w proszku dla smaku i koloru.
3.Jednego buraka ścieramy na tarce i dodajemy do zupy .Bób gotujemy osobno do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i przyprawy uniwersalnej . Gdy barszcz będzie ugotowany dodajemy do niego wyciśnięty czosnek ,pieprz do smaku .Dodałam również troszkę cukru do przełamania smaku . Zagotowujemy barszczyk i zaciągamy śmietaną .Na sam koniec dodajemy wcześniej ugotowany bób .Mieszamy
Komentarze