Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę,skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju.Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne,zimowe dni.
Składniki:
Wywar:
300 g pręgi wołowej
1,5 litra wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki:
250 g fasoli białej
3 średnie buraki
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
3-4 suszone prawdziwki
1/3 pora
1/4 małej kapusty białej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany kremówki
5-6 łyżek kwasu z buraków
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
4 jajka
4 łyżki koperku
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wywar:
Mięso zalewamy zimną wodą,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.Usuwamy szumowiny,dodajemy przyprawy,przykrywamy i gotujemy około godziny,aż mięso będzie miękkie.
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na całą noc,aby napęczniała.Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.
2.Marchewkę,selera,pietruszkę,ziemniaki i buraki obieramy,kroimy w nie dużą kostkę.Kapustę szatkujemy,a pora kroimy w talarki.Z wywaru wyjmujemy mięso,dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy.Po 15 minutach gotowania dodajemy pozostałe warzywa i dalej gotujemy.Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę,kwas z buraków i koncentrat pomidorowy.Uzupełniamy wodą jeśli jest taka potrzeba.Można do tego użyć wody w której gotowała się wcześniej fasola.Zupę podprawiamy pieprzem,cukrem,sokiem z cytryny i solą.Gotujemy kolejne 10-15 minut.Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę.Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Komentarze