Uwielbiamy! Nie ma z nim tak hop siup! Ale efekt rewelacyjny!
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki:
300 g wołowiny z kością np. szponder
porcja rosołowa drobiowa
5 buraków
porcja włoszczyzny w tym 2 marchewki, 1 pietruszka, por i seler
pół puszki białej fasoli
2 łyżki passaty
3 ziemniaki
liść laurowy
sól, pieprz
sok z cytryny
natka pietruszki
Barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do średniej wielkości garnka wkładamy mięso na wywar i zalewamy wodą około 3/4 objętości naczynia. Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie umyte buraki owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i pora w paseczki, a ziemniaki w średniej wielkości kosteczkę. Upieczone buraki wyjmujemy z pieca, po wystygnięciu ścieramy na tarce na średnich oczkach. Do mięsnego wywaru dodajemy pokrojone warzywa, prócz buraków, liść laurowy i gotujemy następne 45 min. Po tym czasie dodajemy starte buraki i odsączoną fasolę oraz passatę. Skrapiamy obficie sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Podajemy z natką pietruszki, kwaśną śmietaną lub bardziej dietetycznie z jogurtem greckim.
Komentarze