Barszcz z pieczoną białą kiełbasą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 2l wody i gotujemy. Zmniejszamy gaz i wkładamy białą kiełbasę. Parzymy.
Kiełbasę wyjmujemy i do wywary z kiełbasy dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, rozgniecione 2 ząbki czosnku, liście laurowe, grzybki i łyżeczkę suszonego majeranku.Gotujemy.
Cebule kroimy w piórka i smażymy na złoto na oleju i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut. Żur mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy. Z jajek wyciągamy żółtka i dodajemy do nich kilka łyżek wywaru. Rozgniatamy i dodajemy kwaśną śmietanę. Mieszamy całość i dodajemy do garnka. Białka drobniutko siekamy i dodajemy do barszczu wraz z chrzanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Białą kiełbasę nacinamy i obsmażamy na rumiano na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy gałązkę rozmarynui ząbek czosnku. Polewamy olejem i zapiekamy ok. 20 minut w 190st.
3.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym ubijamy.
Na patelni smażymy kiełbasę z cebulą.
4.Kiełbasę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerz. Zalewamy barszczem. Do drugiego naczynia przekładamy ubite ziemniaki i polane tłuszczem z okrasą.
Komentarze