Bazyliowy sos pesto

4.5 (142 ocen)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sos pesto to jeden z najbardziej znanych sosów we włoskiej kuchni. Zazwyczaj podawany do makaronów, sałatek, Ja go lubię z caprese.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
    ząbek czosnku
    100 ml oliwy z oliwek
    garść orzeszków pinii ewentualnie słonecznika lub dyni
    2-3 łyżeczki startego parmezanu
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Orzeszki Sosy Pesto Dip Ser

Bazyliowy sos pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście bazylii umyć, wrzucić ją do blendera, następnie wrzucić pozostałe składniki: czosnek, orzeszki pinii, tarty parmezan i oliwę z oliwek. Miksować stopniowo delikatnymi obrotami na w miarę gładką masę.
    Jeśli sos jest za gęsty dodać troszkę więcej oliwy. Dopraw solą do smaku.

Porady

Sos jest intensywny w smaku więc polecam robić go w małej ilości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Oliwa z oliwek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować