Bezy z kremem kawowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Bezy mojego dzieciństwa. Wracając ze szkoły przechodziłam koło małej cukierenki, która robi najlepsze bezy jakie jadłam. Postanowiłam choć zbliżyć się smakiem i wydaje mi się, że się udało

  • 4 godz. 10 min

Składniki:


  • 6 białek
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    350 g cukru

    krem:
    200 g masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kawy

    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza Krem Krem kawowy

Bezy z kremem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bezy na blaszce 1. Białka ubijam na sztywno z octem, dodaję stopniowo cukier, i dalej ubijam. Pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na papier do pieczenia. Suszę najpierw 30 minut 110 stopni, potem około 2,5 godziny 90 stopni. Wyłączam piekarnik i zostawiam bezy.
  • masło utarte 2. . Masło ucieram, i dodaję stopniowo po jednej łyżce jaj ubitych. Jak nie będą ostygnięte dobrze masa się zważy.
  • jaja ubite na parze 3. Jajka ubijam mikserem z cukrem, przekładam do garnka z wodą i dalej ubijam na parze. Garnek nie może dotykać dna wody, i na wolnym ogniu musi być wstawiony. Zdejmuję z gazu i dalej ubijam jaja do całkowitego wystygnięcia
    Kawę zalewam wrzątkiem i zaparzam, woda ma przykryć kawę tylko, czyli około 4-5 łyżek i studzę ją.
  • krem kawowy 4. Do ubitej masy dodaję fusy od kawy i mieszam dokładnie. Krem przekładam do szprycy i wyciskam na bezy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dekoruję nią bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować