Beza "Ciemna Pavlowa"

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Znana beza, w moim wykonaniu kakaowa, piękna i przepyszna :)

  • 60 min

Składniki:

  • duża beza :
    6 białek z dużych jajek
    300 g zwykłego cukru + cukier waniliowy
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    pozostałe :
    1 litr schłodzonej śmietanki kremówki 36 %
    4 torebki śmietanfiksu + duży cukier waniliowy
    4 łyżki zwykłego cukru ( bez obawy - rozpuści się podczas ubijania)
    dowolne miękkie owoce - najlepiej różne, jednak z przewagą truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Beza "ciemna pavlowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o0utux 1. Białka ubić ręcznie trzepaczką na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
    Jak masa będzie lśniąca i sztywna dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i na końcu kakao.
    Na największej blaszce ( może być ta, która jest zawsze przy piekarnikach) wyłożonej papierem pergaminowym wyłożyć sztywną pianę formując tzw kopiec kreta, dość wąski bo i tak się rozejdzie.

    Wstawić do gorącego piekarnika ( temp. 150 stopni) i piec 1,5 godziny, po tym czasie tylko lekko uchylić drzwiczki piekarnika - bezę zostawić do wystudzenia (wyschnięcia)
    Na drugi dzień jeżeli środek bezy jest wyższy niż boki wgnieść go do środka.

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając składniki jak wyżej, znowu schłodzić, po czym wyłożyć na bezę, na wierzch ułożyć jak najwięcej truskawek i innych owoców.

Porady

Beza w środku jest półpłynna - i tak ma być- to cały urok tego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Owoce Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować