Beza "ciemna pavlowa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ręcznie trzepaczką na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym.
Jak masa będzie lśniąca i sztywna dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i na końcu kakao.
Na największej blaszce ( może być ta, która jest zawsze przy piekarnikach) wyłożonej papierem pergaminowym wyłożyć sztywną pianę formując tzw kopiec kreta, dość wąski bo i tak się rozejdzie.
Wstawić do gorącego piekarnika ( temp. 150 stopni) i piec 1,5 godziny, po tym czasie tylko lekko uchylić drzwiczki piekarnika - bezę zostawić do wystudzenia (wyschnięcia)
Na drugi dzień jeżeli środek bezy jest wyższy niż boki wgnieść go do środka.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając składniki jak wyżej, znowu schłodzić, po czym wyłożyć na bezę, na wierzch ułożyć jak najwięcej truskawek i innych owoców.
Porady
Beza w środku jest półpłynna - i tak ma być- to cały urok tego ciasta.
Komentarze