Beza kawowa z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem pod koniec dodając sok z cytryny. Do ubitych białek przecieramy przez sitko kawę rozpuszczalną. Delikatnie mieszamy aby kawa rozpuściła się w białkach. Masę przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i suszymy bezę jeszcze około 30 minut, po tym czasie ponownie obniżamy temperaturę do 120 stopni na 40 minut.
Uwaga:przy suszeniu bezy trzeba uwzględnić to, że każdy piekarnik piecze inaczej, jeśli przy 150 stopniach beza będzie za bardzo się spiekała trzeba obniżyć temperaturę szybciej
Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Podczas studzenia beza zapadnie się lekko do środka.
Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (ilość według uznania)
Nakładamy na środek wystudzonej bezy, całość posypujemy malinami.
Komentarze