Beza Pavlova z granatem

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Piękna beza Pavlova z granatem nadaje się idealnie na Walentynkowy deser. Krucha z zewnątrz, piankowa i wilgotna w środku, na wierzchu z lekkim śmietanowym puchem i kwaskowatymi owocami tworzy iście królewski deser. Beza Pavlova to coś pysznego!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 białek
    300 g cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka soku z cytryny
    pół szklanki śmietany kremówki
    łyżka cukru waniliowego
    125 g mascarpone
    granat
    świeża melisa lub mięta
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Beza pavlova z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować miskę do ubijania - swoją zawsze przecieram alkoholem i pozwalam odparować by nie został żaden tłuszcz, przez który białka się nie ubiją.
    Białka wrzucić do miski i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno - tak, że miskę da się odwrócić i piana nie spadnie.
    Dalej ubijając dodawać po łyżce cukru - piana będzie robić się lśniąca.
    Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
    Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy około 25 cm, na który wyłożyć pianę.
    Uformować łyżką lub szpatułką "podnosząc" do góry masę.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. - po włożeniu zmniejszyć temp. do 150 st. i piec przez godzinę.
    Potem zmniejszyć temp. do 130 st.C. i piec jeszcze przez 45 minut.
    Zostawić na do wystudzenia - ja chwilę po odstawieniu odrywam bezę od papieru do pieczenia i przekładam na paterę.
    Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno, dodać mascarpone i krótko wymieszać.
    Wyłożyć masę na górę bezy i włożyć do lodówki.
    Przed podaniem posypać nasionkami granatu i listkami melisy lub mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować