Beza pod pierzynką

0 (0 ocen)

Słodycz bezy przełamana winnymi malinami. Pyszny deser do kawy.

Składniki:

  • Beza:
    2 białka
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Krem:
    250 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 łyżeczki galaretki cytrynowej
    2 łyżki gorącej wody

    Maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Bita śmietana

Beza pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Beza 1. Białka ubijamy z solą, powoli dodajemy cukier. na koniec gdy białka będą sztywne i błyszczące dodajemy sok z cytryny. Wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, okrągłe placuszki o średnicy 7-9 cm. Pieczemy w temp 105 *C 15 minut, zmniejszamy temp. do 90*C i suszymy 45 minut z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • Beza i krem 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, pod koniec dodajemy letnią galaretkę. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdką i dekorujemy nasze bezy. Możemy śmietanę posypać czekoladą w proszku. Na wierzchu układamy maliny.

Porady

Możemy zrobić bezy z podwójnej ilości składników, zaoszczędzimy energię. Wysuszone bezy doskonale się przechowują w temperaturze pokojowej. Jeżeli chcemy słodkie ciasteczko przechować do następnego dnia to przed nałożeniem bitej śmietany, bezę trzeba posmarować roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować