Beza z truskawkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, dalej miksując, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżką nakładaj porcje - jedna porcja to jedna czubata byłka (każda beza będzie się składała z dwóch porcji). Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni C i piecz przez ok. 60-70 min. Bezy powinny być lekko zarumienione.
2.Przygotuj krem. W misce ubij śmietankę kremówkę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem. Do sera dodawaj stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając masę.
3.Gdy bezy ostygną, nakładaj na nie krem (połowa bez posłuży oczywiście jako przykrycie). Na kremie układaj truskawki (pokrojone na cząstki) i liście mięty, następnie jeszcze trochę kremu i przykrywaj każdą porcję bezą.
Komentarze