Bezglutenowa tarta z budyniem i karmelizowaną gruszką

4.49 (180 ocen)

  • 50 min

Połączenie kruchego, czekoladowego ciasta, budyniu i karmelizowanych owoców zachwyci każdego.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na czekoladowy spód:
    1 jajko
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    100 g zimnego masła
    3 łyżki miodu
    4 łyżki kakao

    Składniki na budyń:
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    60 g cukru waniliowego
    2 żółtka

    Karmelizowane gruszki:
    2 duże, twarde gruszki
    6 łyżek cukru
    2 łyżki wody
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Bezy

Bezglutenowa tarta z budyniem i karmelizowaną gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:

    1. Składniki na ciasto połącz ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Możesz je wcześniej schłodzić i rozwałkować przez folię, lub wykładać kawałeczek po kawałeczku.
  • 2. 2. Blachę z ciastem wstaw do lodówki na 20 min. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Przygotowanie kremu:

    3. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj odrobinę ciepłego mleka i mąkę, wymieszaj. Jajka z mąką dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie rózgą i zagotuj jak tradycyjny budyń. Zostaw do wystudzenia.
  • 4. Przygotowanie gruszek:

    3. Gruszki obierz ze skórki, pozbądź się gniazdek nasiennych. Na głębokiej patelni połącz wodę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaj łyżeczkę masła oraz gruszki. Na małym ogniu podgrzewaj gruszki przez kilka minut, obróć na drugą stronę i podgrzewaj do momentu, aż karmel nabierze delikatnie złotego koloru.
  • 5. Przestudzony budyń wyłóż na czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na minimum 35 minut. Po upływie tego czasu ciasto nadaje się do krojenia.

Porady

Tartę schładzaj jedynie z budyniem i podawaj najlepiej ze świeżo skarmelizowanymi gruszkami. Ciasto wygląda dzięki nim bardzo efektownie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować