Gofry w wersji bez cukru, bezglutenowe. Oczywiście można dodać cukier do ciasta i owoców, jak kto lubi. Dla mnie cukier jest zbędny więc go nie dodaję. Polecam dodać do jabłek miód jest o wiele zdrowszy i smaczny.
30 min
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
400 ml mleczka kokosowego
2 jajka
sól szczypta
2 łyżki spirytusu
Bezglutenowe gofry z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę ryżową przekładam do miski, dodaję jajka, sól, spirytus. Mleczko kokosowe podgrzewam w rondelku i wystudzone dodaję do mąki. Całość miksuję blenderem.Odstawiam na godzinę do lodówki ciasto.
2.
Jabłka:
Jabłka obieram i kroję w kostkę dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały.
Przesmażam na patelni, dodaję miód, i dalej przesmażam aż wchłoną miód i oski które wytworzą. Dodaje cynamon.
3.Kisiel jagodowy:
Do rondelka przekładam jagody, wlewam 1/4 szklanki wody i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 1/4 szklance wody i wlewam do gotującego się kisielu. Można dodać cukier, moja wersja jest bez cukrowa. Gotuję chwile aż zrobi się kisiel gęsty
4. Gofrownice rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę aż będą chrupiące.Gofry podaję z kisielom i jabłkami. można posypać cukrem pudrem.
Komentarze