To wersja gołąbków dla osób,które nie jedzą mięsa:) Ale nie tylko, ja mięso jem a te gołabki mi bardzo smakowały. Są też oszczędne, ponieważ ryż i kasza nie kosztują wiele.Smaku nie da się opisać słowami:)
Składniki:
pół główki kapusty włoskiej
100 g ryżu
pół szklanki kaszy jęczmiennej
koperek
przyprawa uniwersalna
Bezmięsne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty oddzielić liście. W garnku zagotować wodę i na gotującą się wodę wrzucać liście kapusty i gotować około 2 minuty. Wyciągać i wystudzić.
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Pół szklanki kaszy ugotować w 1 szklance wody. Gotować aż cała woda odparuje.
Koperek posiekać.
Ryż wymieszać z kaszą i koperkiem. Przyprawić do smaku przyprawa uniwersalna, solą i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Na liście nakładać farsz i zawijać.
Gołąbki gotować ok 30 min.
Komentarze