Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną

4.46 (170 ocen)

Tak przyrządzona kiełbasę podaję zawsze śniadanie Wielkanocne,ale polecam również jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 5 białych kiełbas surowych

    2 cebule

    1 duże kwaśne jabłko

    Garść suszonej żurawiny

    1 łyżka majeranku

    0,5 łyżki kminku

    0,5 łyżeczki ostrej papryki

    Sól

    Olej
Wystaw ocenę:

4.46 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Kiełbasę podaję z domową ćwikłą lub z konfiturą żurawinową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować