Białe szparagi z sosem miętowo maślanym

2 (2 ocen)

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam.Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
    2 garście liści mięty
    100 - 120 g masła
    sok z 1 dużej cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Białe szparagi z sosem miętowo maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa.
  • 2. 2. Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można też dodać odrobinę cukru ( nigdy nie dodaję ). Jeżeli nie mamy specjalnego garnka, lub gotujemy dużą ilość szparagów, możemy użyć po prostu zwyczajnego garnka i gotować szparagi na leżąco. Gotujemy pod przykryciem, od momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.
  • 3. 3. Kiedy szparag się gotują naszykować sos. W moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty. Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia.
  • image-1eh3f7i 4. 4.Sprawdzamy czy szparagi są miękkie, wbijając w nie widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Cytryna Mięta Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować