Białoruskie knysze z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski z sodą i solą. Osobno rozbełtać jajo, dolać wodę, ocet i olej, wymieszać. Płyn wlać do mąki, wyrobić gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, potłuc (można wykorzystać ugotowane dzień wcześniej, które zostały po obiedzie). Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć razem z posiekaną cebulą na rumiano. szczypiorek pokroić. Ziemniaki wymieszać z boczkiem, cebulą i szczypiorkiem, doprawić do smaku.
3.Ciasto podzielić na pół, każdą cześć cienko rozwałkować na płat o wymiarach ok 30x40cm. Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć nadzienie, pozostało powierzchnię ciasta posmarować cienką warstwą oleju.
4.Zwinąć w rulon, dłonią podzielić na pół, dociskając ciasto, następnie znowu na pół i jeszcze raz na pół. Każdy kawałek z nadzieniem przekręcić jak cukierek, aż ciasto się urwie. Rękami uformować beczułkę, spłaszczyć i środek wgnieść paluszkiem (jak kluski śląskie).
5.Knysze ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym żółtkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
Gorące knysze ułożyć w misce, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut.
Smacznego!
Komentarze