1.Ciasto białe:
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić.
2.Cisto ciemne:
Jaja ubić z cukrem, dodac śmietanę, kakao oraz sodę.
3.Krem:
Z pół litra mleka odlać szklankę, rozrobić w niej budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać rozrobione budyń i mąkę. Ugotować masę budyniową, ostudzić. Gotowy budyń utrzec z margaryną.
4.Ciasto białe zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z rozrobionym ciastem ciemnym. Gotowe ciasto wylać na blachę (o wym. 21x36) , wyłożoną papierem. Upiec w temp. 220 stopni ok.35-40 min.
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Na jeden placek wyłożyć połowe kremu, na krem ułożyć biszkopty nasączone galaretką wiśniową. N to druga część kremu i drugi placek. Gotowe ciasto polac polewą.
Komentarze