Biedronka z kisielową pianką

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Biedroneczki są w kropeczki ;)Puszysty biszkopt pokryty mięciutką pianką przypominającą ptasie mleczko i galaretką z owocami nie tylko fantastycznie wygląda , ale i tak samo smakuje!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT:
    * jajka – 5 szt
    * mąka krupczatka – 5 łyżek
    * cukier – 5 łyżek
    * sól – 1 szczypta
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    MASA :
    * kisiel truskawkowy – 2 szt
    * galaretka truskawkowa – 3 szt
    * śmietana 36% - 500 ml
    * borówki ( mrożone ) - ok. 150 g
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Biedronka z kisielową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    BISZKOPT :

    Białka oddzielamy od żółtek.

    Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

    Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

    Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

    Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

    Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.



    MASA :

    Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

    Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu , mieszamy.



    CAŁOŚĆ:

    Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.

    W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.

    Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.

    Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.

    Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.

    Wkładamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować