robię go na takie dni bez mięsa, albo w okresie postu czy dla odmiany. bardzo lubimy z mężem grzyby - dużo ich zbieramy i cieszymy się mini do kolejnych zbiorów.
Składniki:
to tak mniej więcej dla 6 osób:
1,5 kg kiszonej kapusty
30-40 dkg suszonych grzybów?( głównie podgrzybki i prawdziwki ale nadają się wszystkie jadalne)-można użyć pieczarek tak trochę ponad 1 kg
1 opakowanie przyprawy do bigosu ( kamis lub pymat)
1 duża cebula
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego( ja dodaję pieprz grubo mielony)
sól na końcu do smaku- bo pamiętamy że kapusta kwaśna ale i słona
Bigos z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kapustę należy opłukać, odcisnąć i jeśli zachodzi taka potrzeba pokroić drobniej. zalej wodą i zagotuj.
po zagotowaniu, gdyby kapusta była za kwaśna odcedź i dolej wody.(nie wylewaj tak od razu tej odcedzonej wody z sokiem bo może się w trakcie gotowania okazać że jest za mało kwaśna i wtedy można dolać tej wody) gotujemy około 1 godziny z drobno pokrojoną cebulką, liśćmi laurowymi i reszta przypraw.
2.grzyby moczymy, opłukamy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i zachowujemy 2 szklanki wywaru z grzybów.
grzyby jeśli są w dużych kawałkach kroimy drobniej i dodajemy do kapusty.
gotujemy około 40 min aż się wszystko połączy i będzie miękkie.
gdyby bigos był za mało kwaśny dodajemy sok z kapusty a gdyby nie naszedł grzybami dodajemy wywar z grzybów.
3.na koniec robimy zasmażkę, dodajemy do bigosu, równo rozprowadzamy i gotujemy z zasmażką około 5-10 min.
podajemy z ziemniakami lub do chleba.
Komentarze