Bigos słodko – kwaśny

0 (0 ocen)

Jarski bigos w słodko – kwaśnym wydaniu. Wśród przypraw znalazł się tutaj anyż, który z powodzeniem zastępuje często używany w przepisach z kapustą kiszoną koper. Bardzo smaczna kompozycja. Bigos sprawdzi się jako dodatek do obiadu, choć smakuje równie dobrze po prostu z pieczywem.

Składniki:

  • 750 g kapusty kiszonej
    5 większych pieczarek (łącznie 200 g)
    2 małe marchewki (łącznie 150 g)
    ¼ niedużego selera (150 g)
    2 średnie białe cebule (łącznie 150 g)
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 – 3 łyżki soku z kapusty kiszonej
    ok. ½ szklanki wody
    4 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    ½ łyżeczki całych owoców anyżu
    ½ łyżeczki kminku całego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bigos słodko – kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos słodko – kwaśny 1. Cebulę oraz czosnek obrać, następnie posiekać. W rondlu rozgrzać olej, dołożyć cebulę i czosnek, wsypać obie papryki, anyż oraz kminek. Smażyć, aż warzywa będą szkliste.
  • Bigos słodko – kwaśny 2. Następnie wsypać cukier – smażyć jeszcze ok. 1 min, także mieszając.
  • Bigos słodko – kwaśny 3. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe cząstki. Marchewkę i seler obrać, po czym marchewkę pokroić w półplastry, seler – w kostkę. Grzyby i warzywa dodać do zawartości garnka i całość smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Bigos słodko – kwaśny 4. Dołożyć odciśniętą z soku (ok. 3 łyżki płynu zachować) i posiekaną kapustę – przesmażyć jeszcze ok. 1 min. Całość podlać kwasem i niewielką ilością wody oraz lekko posolić. Dusić ok. 30 min. W trakcie duszenia porcjami dolewać pozostałą ilość wody. Bigos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować