Biszkopt z masą jabłkową, bitą śmietaną i krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Najpierw przygotowujemy biszkopt białka oddzielamy o żółtek białka ubijamy na sztywną piane następnie dodajemy stopniowo cukier gdy cukier połączy się pianą dodajemy żółtka a na końcu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia formę do pieczenia o wymiarach 36x25 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą do rozgrzanego włożyć biszkopt i piec 25-30 minut w temperaturze 180c.
2. W czasie gdy piecze nam się biszkopt przygotowujemy jabłka
jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła gdy masło się rozpuści dodajemy starte jabłka mieszamy co jakiś czas żeby się nam nie przypaliło a następnie wsypujemy suche galaretki cukry waniliowe i cukier zwykły do smaku tak
przygotowaną masę odkładamy do wystudzenia żeby masa zgęstniała
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo przesiany cukier puder wsypujemy cukier waniliowy wszystko dokładnie ubijamy a następnie wlewamy przestudzoną żelatynę
4. Biszkopt przekroić na pół na pierwszy placek biszkoptowy wyłożyć masę jabłkową wyrównać bitą śmietanę wylać na masę jabłkową przykryć drugim plackiem biszkoptowym ciasto posmarować masą krówkową można jeszcze zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze