Biszkopt z masą Jabłkową, Bitą śmietaną i krówką

4.47 (160 ocen)

  • 35 min

Idealne ciasto na rodzinne spotkania przy kawie bardzo szybko znika z talerza

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 Jajek
    1 Szklanka cukru
    1 Szklanka mąki
    2 Łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa :
    1 - 1,5 Kg jabłek
    4 Galaretki cytrynowe
    4 Cukry waniliowe + cukier zwykły do smaku
    Bita Śmietana :
    1 Litr śmietany 36%
    1/2 Szklanki cukru pudru
    1 Cukier waniliowy
    20g Żelatyny spożywczej
    Wierzch :
    1 Puszka masa krówkowej
    Dodatkowo :
    masło i bułka tarta do wysmarowania formy




Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z masą jabłkową, bitą śmietaną i krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt białka oddzielamy o żółtek białka ubijamy na sztywną piane następnie dodajemy stopniowo cukier gdy cukier połączy się pianą dodajemy żółtka a na końcu przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia formę do pieczenia o wymiarach 36x25 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą do rozgrzanego włożyć biszkopt i piec 25-30 minut w temperaturze 180c.
    2. W czasie gdy piecze nam się biszkopt przygotowujemy jabłka
    jabłka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach w rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła gdy masło się rozpuści dodajemy starte jabłka mieszamy co jakiś czas żeby się nam nie przypaliło a następnie wsypujemy suche galaretki cukry waniliowe i cukier zwykły do smaku tak
    przygotowaną masę odkładamy do wystudzenia żeby masa zgęstniała
    3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo przesiany cukier puder wsypujemy cukier waniliowy wszystko dokładnie ubijamy a następnie wlewamy przestudzoną żelatynę
    4. Biszkopt przekroić na pół na pierwszy placek biszkoptowy wyłożyć masę jabłkową wyrównać bitą śmietanę wylać na masę jabłkową przykryć drugim plackiem biszkoptowym ciasto posmarować masą krówkową można jeszcze zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować