Biszkopt z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Smaczny biszkopt z kremem z dekoracją z ciastek

Składniki:

  • biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki mąki tortowej
    - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem budyniowy:
    - 2 budynie śmietankowe
    - tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
    - 3 szklanki pełnotłustego mleka
    - 1 kostka masła

    poncz:
    - 80 g wody
    - 80 g cukru
    - sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

    dekoracja:
    - cukrowe kwiatki
    - cukrowa posypka
    - dekoracyjne ciastka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
  • 2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  • 3. Poncz: Zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny. Ostudzić.
  • 4. Płaty biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierzch biszkoptu również posmarować kremem. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wiosenna kostka

To może cię zainteresować