Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić.
Śnieżkę ubić z 200 ml zimnego mleka. Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować.
Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt.
Jeśli pianka od razu po zmiksowaniu ma strukturę gęstą, wylać ją od razu na biszkopt, bez czekania, wygładzić powierzchnię.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Drugą galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzątku, wymieszać dokładnie.
Na wierzchu pianki poukładać owoce (jeśli używacie mrożonych, poukładać zamrożone). Owoce zalać tężejącą lekko drugą galaretką i wstawić do lodówki na parę godzin.
Porady
Do ciasta możemy dodać dowolne owoce (również te w puszkach czy słoikach) i dopasować smakowo galaretkę.
Komentarze