Ciasto biszkoptowe z likierem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z solą dodając partiami cukier.Pod koniec dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wyłożyć do formy. Piec 35 min w temp 170 *C z termoobiegiem. Zimny biszkopt przekroić na pół.
2.Żółtka i jajko ubijać na parze z cukrem i cukrem waniliowym tak długo aż masa będzie biała, gęsta i gorąca. Odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Ja wstawiłam do miski z zimną wodą.
3.Masło utrzeć na puch i powoli dodawać letnią masę jajeczną na przemian z serkiem i mlekiem wymieszanym z kakao.Serek musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury masy jajecznej. Do kremu dodać 3 - 4 łyżki likieru kawowego i wymieszać.
4.Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Krem podzielić na dwa.
5.Do pierwszej części kremu dodać połowę żelatyny. Wymieszać szybko i wyłożyć na biszkopt.
6.Resztę likieru wykorzystać do nasączenia okrągłych biszkoptów. Biszkopty ułożyć na warstwie kremu. Drugą część kremu wymieszać z resztą żelatyny i wyłożyć na biszkopty. Przykryć biszkoptem czekoladowym lekko dociskając. Ciasto polać polewą i posypać wiórkami.
7.Składniki polewy (bez żelatyny) podgrzewać do połączenia. Nie gotować. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i polać ciasto. Posypać wiórkami.
Komentarze