3.Plasterki oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
4.Następnie panierujemy w mące.
5.Na nagrzany olej kładziemy za panierowane mięso.
6.Smażymy do lekkiego zarumienienia mięsa.
7.Usmażone mięso wkładamy do garnka (najlepiej z powłoką teflonową).
8.Do garnka wlewamy olej z patelni. Wlewamy jedną szklankę wody na patelnie i "płuczemy" następnie wlewamy do garnka wodę z patelni i pozostałą wodę (1 szklankę).
9.Wrzucamy do garnka kostkę, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszając i dolewając wody w razie gdyby wyparowała.
10.Do sosu dodajemy natkę pietruszki, kucharka, pieprz do smaku.
11.Gotowe bitki nakładamy na talerz. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Porady
Do bitek polecam podać z ćwikłą lub ogórkiem kiszonym.
Komentarze